Mpala Live

Field Guide

Species · Bird

Hammerkop

Scopus umbretta Swahili: Mshini, Mnguri

Hammerkop illustration
Hammerkop
Type
Bird
Daily Rhythm
Diurnal
Diet
Carnivorous
Conservation Status
Lower risk
Size
22 in (56 cm) long

Into the nest flies a hammerkop; out of the nest slithers a snake! Is it a shape-changer? That is once what some people believed about this bird with the hammer-shaped head. In fact, the hammerkop builds such a big, complex nest that snakes and many other creatures—including bees, mongooses, and lizards—may all call it home.

Hammerkops live in pairs but also gather in groups. As many as ten hammerkops may join in a ceremony where they run around in circles and call loudly. Males raise their crests and flutter their wings. They may also mimic mating. Real mating occurs near the nest.


Hammerkops trill and yip, sometimes in chorus. In flight, they may produce a long-distance kyip.


Hammerkops are wading birds with partially webbed feet. They usually feed alone or in pairs during the morning in shallow water sources and roost in trees at midday.


The overall population trend is stable or increasing. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) ranks them as lower risk.


Hammerkops eat frogs, fish, invertebrates, and crustaceans found in shallow water.


A pair builds several nests during the year, usually in the fork of a tree near water. Each takes about six weeks to construct, and some are never used. Three to seven eggs are laid and incubated for about a month by both parents. The young may begin flying in about seven weeks, returning to the nest at night.


Sometimes squatters, such as kestrels, owls, Verreaux’s eagles, or Egyptian geese, take over abandoned hammerkop nests. Sometimes they even take up residence while hammerkops still call the nest home.


Hammerkops are found throughout Kenya, including around villages.


Hammerkops inhabit southern and central Africa, Madagascar lowlands, and the southern Arabian Peninsula. They live around shallow, freshwater lakes, ponds, and marshes. Irrigated lands, such as rice paddies, also attract hammerkops.


BirdDiurnalCarnivorousSavannaLaikipia